Vítejte ve světě svatebních koláčků - sladkých malých pochoutek, které přinášejí radost a slast vašim sousedům, kamarádům a přátelům. Nabídneme vám recept na tyto lahodné koláčky, ale zaměříme se na jejich balení, tradice a historii.
Svatební koláčky jsou v dnešní době velmi probíranou komoditou. Hlavní otázky jsou svatební koláčky "ANO" nebo "NE", a když ano, pak pro kolho a za kolik. A hlavně kolik a jak a kde to vyrobit? Na nejčastější otázky vám odpovíme.
Pověry říkají, že by si koláčky neměla péct sama nevěsta, aby nikdy neměla nouzi. Proto poproste raději maminky a babičky, určitě jim uděláte radost. Koláčky se podle nejznámějších tradic roznášejí při předávání svatebního oznámení, většinou v papírových košíčkách s ubrouskem.
Těsto:
Náplň:
Na posypání a potření:
Nejprve si nachystáme kvásek z droždí. Tedy do lehce ohřátého mléka (cca na 40 °C) rozdrobíme droždí, zamícháme s lžičkou cukru, zlehka posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Mezitím si odvážíme mouky do mísy, po okrajích osolíme, uprostřed uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek z droždí a lehce promícháme. Všechny suroviny zamícháme a vymísíme hladké těsto. Pokud máme robota či domácí pekárnu, ulehčíme si práci. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu odpočívat na teplém místě.
Připravíme si také náplň. V misce smícháme tvarohy z alobalu, které jsme nechali předem odkapat přes plátýnko či čistou utěrku. Tvarohy smícháme s moučkovým cukrem. Z celého množství tvarujeme malé kuličky, které mají cca 2 cm v průměru. Domácí povidla si můžeme dát pro snadnější zdobení do pevnějšího sáčku. Rozinkám slijeme rum z misky.
Po hodině máme těsto vykynuto. Správně nakynuté těsto zdvojnásobí svůj objem. Přemístíme jej na vál podsypaný moukou.
Těsto vyválíme a nařežeme na čtverce tak, abychom byli schopni zabalit kuličky z tvarohu. Můžeme si také vypomoci rádýlkem, případně jako pomůckou na ravioly. Doprostřed vykrojeného tvaru vždy dáme rozinku, na ni kuličku z tvarohu a zabalíme do měšce. Skládáme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
Do každé kuličky vytlačíme obrácenou vařečkou důlek a naplníme povidly.
Zbytek žloutků rozšleháme vidličkou a pomašlujeme vdolečky shora i ze stran. Připravenou drobenku lehce vtlačíme k povidlům. Rozehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 10 minut do zlatova.
Svatební koláčky ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Finanční náročnost na tyto dva plechy je cca 150 Kč
Těsto:
Nádivky:
Lázeň na omočení:
Do mouky dáme sůl, uděláme důlek, rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a zasypeme cukrem, necháme vzejít kvásek, pak přidáme trochu změklou Heru, vejce a zpracujeme těsto.
Z těsta hned ukrajujeme kusy, které rozválíme na 0,5 cm tenké placky, ze kterých rádýlkem nakráíjme čtverečky, naplníme, spojíme do šátečku a bez potírání pečeme v troubě při 180°C asi 15 minut.
Upečené, ještě horké omočit v lázni, necháme okapat a obalíme v moučkovém cukru.
Těsto:
Náplň:
Drobenka:
Nejprve připravíme kvásek z cukru, droždí, půl skleničky mléka a dvou lžic mouky.
Vzešlý kvásek dáme do mouky, přidáme rozpuštěné máslo s tukem( vlažné). Přidáme mléko, sůl a žloutek.
Těsto dobře propracujeme . Nenecháváme kynout, ihned na vále vyválíme na plát a vykrajujeme koláčky.
Naplníme tvarohem, zabalíme, dáme na plech.
Skleničkou( štamprlí) vymačkáme v těstě důlek a naplníme povidly. Ozdobíme půlkou mandle.
Pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme drobenkou.
ypracujeme drobenku promnutím všech surovin mezi prsty. Posypeme vršek koláčků.
Pečeme pomalu chviličku při 150-180 °C v elektrické troubě.
K balení svatebních koláčků můžete použít také praktický set, který se skládá z podtácku, krajkové rozety a průhledného celofánu.
Svatební koláčky bývají součástí výslužky, kterou si odnesou svatební hosté ze svatby domů. Výslužku můžete umístit do praktických krabic, které umíme opatřit různým potiskem. Stačí si vybrat z nabídky
Liberecký kraj
Královéhradecký kraj
Pardubický kraj
Kraj Vysočina
Jihočeský kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Ústecký kraj
Středočeský kraj
Praha
Moravskoslezský kraj
Olomoucký kraj
Zlínský kraj
Jihomoravský kraj
Pokud chcete být uvedeni v tomto seznamu, kontaktujte nás!
Svatební koláčky jsou ryze česká a moravská záležitost. Třeba ve Francii se chlubí tradicí dezertu croquembouche , krerý v překladu znamená "křehké kousnutí". V Brazílii se peče dezert zvaný Bem casados. Jsou to dva slepované koláčky z piškotového těsta a v překladu tato pochoutka zní "šťastné manželství". Lepkavá nápln, kterou se koláčky slepují, symbolizuje lásku, kterou jsou novomanželé k sobě spojeni. V Řecku jsou svatební hosté obdarováváni svatebními mandlemi obalenými v cukru. Podle tradice je tento zvyk odkazem na dobu raného křesťanství, kdy kněz během svatebního obřadu nabízel novomanželům mandle v medu. Vždy se ale tyto mandle musí servírovat v lichém počtu. sedm, nebo devět mandlí od sebe nic neoddělí, stejně tak jako manželský pár.